Cecilija Šimić Rihtnesberg

Mina Uppfinningar

Mammabyxa & Amningströja

Mina viktigaste uppfinnarråd

Våga tro på din idé även om inte andra gör det.

Favorituppfinning

Alla Nikola Teslas uppfinningar

Kontakt

Cecilija Šimić Rihtnesberg
Mobil:  070-7256643
Epost: cecilija.s@telia.com
Hemsida: www.cecilijas.com

Kort fakta

  • Ort: Stockholm
  • Födelseår: 1967
  • Yrke: Patent Paralegal
  • Bakgrund: Skulptör, modedesigner och maskiningenjör
  • Familj: Man och fyra barn

Sedan tidig ålder har jag haft en stor passion för musik och konst. Samtidigt som jag gick i en grundskola gick jag separat i en musikgrundskola. När det var dags för gymnasium valde jag – kanske lite oväntat - att läsa maskinteknik för att senare utbilda mig till civilingenjör. Efter gymnasium hamnade jag i stället av en slump under ett år i St. Gallen i Schweiz. På en kurs i målning väcktes ett oerhört starkt intresse för bildkonst. Sju år senare tog jag en magisterexamen i frikonst vid Konstakademin vid Sarajevos Universitet.

Under en stor del av mitt liv har jag arbetat med konst. När jag väntade mitt andra barn 2003 fick jag idén att designa en helt ny modell mammabyxor. Det ledde till att jag har skapat en funktionell byxa med patenterad funktion för gravida kvinnor. Mammabyxan blev så bra att den vann Stockholm Stads uppfinnarstipendium år 2006.

Tidigare under samma år grundade jag mitt modemärke CECILIJA S.® och började med design och försäljning av mammakläder. 2008 kom jag med en ny patenterad produkt, en amningströja. Idag arbetar jag som Patent Paralegal på O3C Konsult/Direct Validation där jag redan har hunnit validera hundratals europeiska patent.

Mitt råd till alla uppfinnare är att ha stenkoll på allt och alla - även om experter inom ditt uppfinningsområde hjälper dig att skriva en patentansökan kolla själv texten ordentligt innan du ansöker om patent, lär dig så mycket som det går om patent, jämför olika aktörer och försök förhandla priset, skriv gärna till utländska patentverk om du undrar över något, svar får du direkt, var engagerad och ta hand om din ekonomi.

Saknar du någon profil eller vill du vara med själv? 

Som en profil i Uppfinnare i Sverige ska du ha minst en innovation på marknaden eller vara nära en marknadsintroduktion. Vi eftersträvar en regional spridning av uppfinnare. Vi vill se en jämn fördelning av kvinnor och män i olika åldrar och bakgrund. Vill du vara med så kontaktar du i första hand ordföranden i din lokala uppfinnarförening