Marit Sundin

Marit Sundin

Mina Uppfinningar

En flyttbar sits och parkeringskonstruktion till Gyrofordon - AddSeat

Mina viktigaste uppfinnarråd

Våga testa din idé! Ha tålamod. Ta hjälp av bra coacher.

Favorituppfinning

Bilen och datorn

Kontakt

Marit Sundin
Åre
Mobil: 070-4917742
E-post: 
Hemsida: 
www.addmovement.se

Kort fakta

  • Ort: Åre
  • Födelseår: 1973
  • Yrke: Innovatör och egen företagare
  • Bakgrund: Utbildad inom friskvård, turism och ledarskap. VM och OS-Guld medaljör alpin Sitski.
  • Familj: Man och två små tjejer

Marit Sundin är Årets Uppfinnarkvinna 2014. Läs mer här

Jag är född i Hedemora och vid tre års ålder var jag med om en trafikolycka och fick amputera båda benen. Det var en tuff uppväxt men det lärde mig att inte ge upp och vara målmedveten. Vid 11 års ålder var jag med och utformade Sveriges första Sitski som möjliggjorde att jag kunde åka alpin skidåkning. Det blev en total vändpunkt i mitt liv.

Under hela min uppväxt har jag hittat lösningar för de hinder jag påträffat som funktionshindrad. Det var så idén för AddSeat kom upp efter att jag hade letat efter något komplement till min manuella rullstol. Under min Alpina karriär föll jag och skadade min rygg vilket idag har blommat ut till ett diskbråck. Det har inneburet att jag har svårt att rulla min stol i längre stunder och speciellt här i Åre där terrängen är mycket skiftande. Jag tog min idé till ett företag som anpassar motorfordon i Hedemora och vi byggde tillsammans min första prototyp.

Sitsen skiljer sig helt mot vad som finns på marknaden idag. Den är höj och sänkbar med fjädring och går att skjuta bakåt för att kunna få tyngdpunkten längre bak och få en kraftigare bromspåverkan. Det är unikt för min AddSeat! Idag har vi på gång med den fjärde versionen sitskonstruktion och säljer produkten på den svenska och danska marknaden till privatpersoner. Har nu också återförsäljare i Europa. Målgruppen är allt från ryggmärgsskadade till gående personer som har någon form av begränsning att fortsätta ta sina långpromenader.

I dagsläget får kunden själv bekosta en AddSeat; den är inte subventionerat som de andra hjälpmedlen. AddSeat är idag ett fordon som säljs som ett fritidsfordon och går under lagen om El cykel och det är dessa trafikregler som gäller. För att kunna räkna sig som ett medicinskt fordon och få hjälp med någon form av subventionering måste vi uppfylla fler säkerhetskrav vilket vi framöver kommer arbeta med i vårt utvecklingsarbete. Jag och mitt team har stora planer för framtiden och detta är vår stora utmaning!

Min vision är att nå en bred marknad både här i Sverige och i övriga världen och bygga upp ett lönsamt företag och samtidigt ge människor möjlighet till en större rörelsefrihet. Mitt mål är att erbjuda ett produktsortiment för personer med begränsad rörelseförmåga till en enklare vardag och aktivare fritid.

Nu med min AddSeat kan jag promenera i skog och mark, hålla mina barn i handen, gå på stranden och åka upp för branta backar och följa med på cykelturer Detta fordon har förändrat mitt och min familjs liv!

Läs mer om prisutdelningen på Tekniska Muséet

Tillbaka till Uppfinnare i Sverige

Saknar du någon profil eller vill du vara med själv? 

Som en profil i Uppfinnare i Sverige ska du ha minst en innovation på marknaden eller vara nära en marknadsintroduktion. Vi eftersträvar en regional spridning av uppfinnare. Vi vill se en jämn fördelning av kvinnor och män i olika åldrar och bakgrund. Vill du vara med så kontaktar du i första hand ordföranden i din lokala uppfinnarförening