Torbjörn Stehager

Mina Uppfinningar

En unik lins för solglasögon, som gör att man ser kontraster och färger bättre.

Mina viktigaste uppfinnarråd

Uthållighet och envishet

Favorituppfinning

Radion

Kontakt

Torbjörn Stehager
Ingarö
Tel: 0709-289040 
E-post: 
Hemsida: 
www.roxor.se

 

Kort fakta

  • Ort: Ingarö
  • Födelseår: 1943
  • Yrke: Elektriker
  • Bakgrund: El, elektronik och radio
  • Familj: Utflugna barn

Jag började spela golf för 20 år sedan och märkte att det var svårt att se var bollen hade tagit vägen. Det var också svårt att bedöma underlaget på rätt sätt. Det gav mig idén till att försöka ta fram en glasögonlins som kan minska de här problemen.

Efter 5 års utvecklande och förbättringar fick jag fram en metod som patenterades. 

Den stora svårigheten har varit att nå ut på marknaden i och med att målgruppen är mycket stor. Idag har jag ett licensavtal med en av världens största linstillverkare. (Carl Zeiss) 

Om uppfinningen:
Glasögonen togs fram främst för golfspelare, men det har visat sig att de fungerar mycket bra också vid t.ex. bilkörning, på båtturen, vid vattensporter, skidåkning osv. Idag kallar jag dem för sportglasögon.

Glasögonen har alla vanliga solglasögons bästa egenskaper men utan att förmörka omvärlden. Linsen har blivit ett bra hjälpmedel för personer med kraftig synnedsättning där linsen ger upp mot 50% bättre seende. 

Saknar du någon profil eller vill du vara med själv? 

Som en profil i Uppfinnare i Sverige ska du ha minst en innovation på marknaden eller vara nära en marknadsintroduktion. Vi eftersträvar en regional spridning av uppfinnare. Vi vill se en jämn fördelning av kvinnor och män i olika åldrar och bakgrund. Vill du vara med så kontaktar du i första hand ordföranden i din lokala uppfinnarförening