Ylva Ryngebo

Mina Uppfinningar

Röntgenhjälpmedel: MID-Comp, Easymark Dx-Sin, AngioSupport, Anglemarker, Bettan, MIDMyran m.m

Mina viktigaste uppfinnarråd

Ha drömmar men var realist. Kompetens, Kapital och Kontakter är tre viktiga K´n för att lyckas. Fokus

Favorituppfinning

Penicillinet, elektriciteten, glödlampan, röntgen, datorn, kardborrband och magneter mm.

Kontakt

Ylva Ryngebo
Tyresö
Mobil: 0709-407698
E-post:
www.mid.nu

Kort fakta

  • Ort: Tyresö
  • Födelseår: 1964
  • Yrke: CEO/Founder Medical Innovation Design AB
  • Bakgrund: Utbildad röntgensjuksköterska examen 1990. Jobbat med egna innovationer sedan 2001
  • Familj: Man, tre barn, hund och sköldpadda

Allt startade för mig omkring 2001 när jag kom tillbaka från min tredje mammaledighet, till mitt jobb som leg. Röntgensjuksköterska på Sophiahemmet i Stockholm. Jag var fylld av arbetslust och började då att förundras över hur dåligt många av våra röntgenhjälpmedel faktiskt fungerade. Många var ohygieniska hembyggen och en del produkter helt utan ergonomi eller tillförlitlig funktion.

Jag började då med att ta fram en bättre, säkrare och mer bekväm kompressionsanordning för njurröntgen. Sedan ett märkset anpassat för den idag moderna digitala miljön. Vi hade tidigare märkt med blygraverade platsbrickor som tejpades fast bredvid eller på patienten. Tejpen kunde då vara full av både hår och hudceller från dagens undersökta patienter. Detta tyckte jag var både ofräscht och omodernt. Idag finns mitt märksystem Easymark Dx-Sin i princip på varenda röntgenavdelning i Sverige och även på en permanent utställning på Tekniska muséet i Stockholm. Jag har idag 4 patent och ett 5:e på väg och cirka 15 produkter ute på marknaden. De flesta av mina innovationer är framtagna för medicinsk radiologi.

2004 fick jag Stockholms Stads Uppfinnarstipendium på 75 tkr. 2006 blev jag vald till Årets Kvinnliga Svenska Uppfinnare. 2011 var jag en av finalisterna på Island EUWIIN (European Women Inventors & Innovators Network), ett nätverk för kvinnliga innovatörer från hela Europa.

Resan har varit lång och snårig och jag har fått klara det mesta med egna medel vilket stundtals har varit jättetufft. Jag brukar alltid säga att vad som är viktigt med att lyckas som uppfinnare är att ha med de tre K´na. Kompetens, Kapital och Kontakter. Att också vara envis, ta reda på kunskap så mycket man bara kan och att hela tiden hålla ett fokus dit man vill.

Gå gärna in på min hemsida www.mid.nu där ni även kan se en film angående stråldosreducering med kompression, både om forskning och om min produkt MID-Comp. Jag har nog världens roligaste jobb!

Saknar du någon profil eller vill du vara med själv? 

Som en profil i Uppfinnare i Sverige ska du ha minst en innovation på marknaden eller vara nära en marknadsintroduktion. Vi eftersträvar en regional spridning av uppfinnare. Vi vill se en jämn fördelning av kvinnor och män i olika åldrar och bakgrund. Vill du vara med så kontaktar du i första hand ordföranden i din lokala uppfinnarförening