Uppfinnartävlingen Finn upp

Finn upp arrangerar en nationell uppfinnartävling för alla elever i skolår 6-9 vart tredje år.

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för ungdomar i skolår 6-9. Kronprinsessan Victoria har under flera tävlingsomgångar varit beskyddare av tävlingen. Genom åren har mer än 42 000 idéer lämnats in. Många av dem har varit smarta lösningar på vardagliga problem: vattenflaska med extra kork på sidan, pocketbokupphållare och hopfällbar juiceförpackning.

2009 firade Finn upp 30-årsjubileum. 1979, när Ingenjörsamfundet startade tävlingen tillsammans med Svenska Uppfinnareföreningen, hade antalet sökande till ingenjörsutbildningar börjat minska. Tanken var att genom att låta elever och skolpersonal jobba med kreativitet, problemlösning och teknik skulle intresset öka igen. Den tanken lever och frodas än idag.

Var tredje år tävlar tusentals ungdomar i Finn upp. Åren däremellan används skolmaterialet som en pedagogisk metod för att väcka och stötta intresset för naturvetenskap, teknik och nyskapande. Genom åren har över tre miljoner elever har berörts av Finn upp på ett eller annat sätt.

Mer om Finn upp www.finnupp.se