Crowdfunding

1. Vad är crowdfunding?

Crowdfunding - den nya folkrörelsen

 FundedByMe erbjuder två olika former av crowdfunding, belöningsbaserad crowdfunding samt equity crowdfunding där den som investerar får en del av företaget och dessutom möjligheten att vara mer aktiv och engagerad i företagets framtid. Den här typen av investeringar i företag har tidigare nästan uteslutande vart tillgängliga för rikskapitalister, staten, banker och solventa affärsänglar, fram tills nu. Med equity crowdfunding  ges även den vanliga internetanvändaren möjlighet att investera i framtidens företag och bli en så kallad "crowd angel". Dessa har tillsammans en enorm potential och makt som investerare, samt en kollektiv insikt i vilka affärsidéer som har en stark marknadspotential. Från att enbart vara slutkonsumenter kan allmänheten nu vara med och påverka vilka företag som ska få finansiering och finnas på marknaden.

Vid belöningsbaserad crowdfunding erbjuder kampanjägaren belöningar tillbaka till de som är med och stöttar projektet. Belöningarna är ofta kopplade till projektets huvudsakliga insamlingsmål, så om en pop-grupp vill spela in en ny skiva men saknar finansiering kan de be sina fans om hjälp. Fansen går in med små summor nu, och får i gengäld skivan när den är inspelad och klar, biljetter till en konsert, privatspelning, etc. Varje projekt har flera nivåer man kan gå in och stötta på, så oavsett om man har en liten eller stor plånbok kan man vara med och bidra till finansieringen och realiseringen av projekt man gillar. 

Ett intressant exempel är "Granska slöseri med Skattepengar". Som du ser varierar projekten enormt vad gäller karaktär och syfte. 

Utan pengar och utan spridning stannar många briljanta idéer vid att endast vara en skiss, men sedan Internets intåg och den fullkomliga explosion av sociala medier som ägt rum, har nya former för finansiering och spridning vuxit fram som en naturlig följd av de möjligheter som Internet erbjuder.

FundedByMe är alltså ett verktyg för finansiering, crowdfunding (gräsrotsfinansiering/folkfinansiering/allmänhetsfinansiering, kärt barn har många namn). Konceptet ligger i att man tar sin idé, lägger upp den på FundedByMe och bjuder in allmänheten ("crowden") till dess finansiering och realisering. Det betyder att du kan presentera ditt projekt, söka finansiering och stöd samt bygga nätverk genom att använda dig av sociala nätverk. 

Över 1000 crowdfunding-kampanjer har sedan lanseringen i mars 2011 framgångsrik finansierats via FundedByMe, och det är bara början. Crowdfunding är en folkrörelse som växer, som engagerar och involverar människor, och därtill skapar tillväxt och nya arbetstillfällen. 

Varje gång vi gör en utbetalning till en entreprenör känner vi en enorm tillfredsställelse och stolthet, vi vet att vårt jobb gör skillnad. Att sedan följa "våra" entreprenörer och se hur de lyckas stärker vår motivation och hängivenhet än mer. Det är dessa storys vi bland annat vill dela med oss utav här i bloggen, och sätta ljuset på de passionerade och drivna entreprenörer som tillsammans med crowden bygger morgondagens företag. 

2. Hur kom ni på idén?

FundedByMe föddes ur den frustration som alla entreprenörer, kreatörer och eldsjälar upplever när de kämpar för att förverkliga en vision, nämligen svårigheten att hitta finansiering och att nå ut till en bredare krets av människor. Denna frustration var embryot till FundedByMe, och det är nu drygt två år sedan FundedByMe lanserades. Sedan dess har mycket hänt, och lite mer därtill. I mars 2011 var det inte många som visst vad crowdfunding var här i Sverige, och än mindre vilket kraftfullt verktyg det kan vara. 

Daniel Daboczy och Arno Smit, grundarna till FundedByMe, ville själv crowdfunda ett projekt via en amerikansk crowdfundingplattform, men fick ett nej. De hade inte amerikansk personnummer, inget amerikansk bankkonto och de hade inte heller en idé som riktade sig till den amerikanska marknaden. Ur den frustrationen växte embryot till FundedByMe fram, och de bestämde sig för att själva bygga en egen crowdfundingplattform. Det embryot har nu utvecklats och FundedByMe har vuxit enormt. Tillsammans har crowden finansierat en hamburgerbar, ett tåg, inspelning av otaliga cd-skivor, böcker, filmer, välgörenhet och allt där emellan. 

Men det är bara början. Det största steget togs när vi i september 2012 lanserade FundedByMe Equity. Anledningen till att vi gjorde det var inte enbart för att vi kunde eller för att vi såg en enorm potential i det, utan för att crowden bad oss om det. Det är mäktigt. Crowden gör det möjligt, entreprenörerna bakom projekten gör det möjligt, företagen som gör equity-rundor gör det möjligt. 

3. Vilka driver företaget och vad har ni gjort tidigare?

Daniel o Arno är de två grundarna:

Daniel Daboczy - http://entreprenor24.se/nyheter/2287-veckans-entreprenor-%E2%80%93-daniel-daboczy/

Arno Smit - bakgrund som entreprenöriell kodare - http://www.linkedin.com/in/fundedbymearnosmit

4. Vi skriver främst om småföretagare. Hur hjälper crowdfunding dem?

Crowdfunding är ett verktyg för att testa sin idé på en marknad, vill crowden vara med och finansiera min idé? Om crowden visar ett stort intresse för ens idé kan det vara ett tydligt tecken på att detta är något att satsa på helhjärtat. Och även motsatsen gäller, om ingen väljer att stödja ens idé kanske den är otydlig, ofärdig eller så är du helt enkelt för tidigt ute. Ingen har ännu förstått vilken briljant idé det egentligen är.

Se gärna vår video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ioJ3aDMljyo

En nyligen publicerad artikel i VD-tidningen: http://vdtidningen.se/crowdfunding-framtidens-folkrorelse-2/

5. Är det lätt att få folk att satsa på idén?

FundedByMe möjliggör för alla de miljontals Internetanvändare som finns runt om i Sverige att vara en del av "The next big thing". Tänk om du fått frågan och möjlighet att investera i Skype eller Spotify när de var tidiga start-ups. Även den med litet kapital kan nu vara med och äga företag. 

– Mitt drömmål är att det om några år kommer att vara så här: Johan som kör truck blir sugen på glass. Sedan tänker han ”undra om jag kan bli delägare i ett glassföretag?”. Då har vi skapat en folkrörelse, en brygga mellan kapital och befolkning! Ingen har hittills bett Johan investera i någonting, man går hellre på en eller två stora hajar. Men jag ser hellre 100 eller 2000 Johan. /Citat Daniel Daboczy VD FundedByMe